Köttbullar med italienska smaker

citronHittade en gång i tiden ett recept som jag använt många gånger men som vanligt ändrar man lite utefter eget tycke och smak. Gör en smet med riven gul lök, vitlök, hackade solroskärnor, rivet citronskal, ricottaost och riven parmesanost. Färsk basilika och persilja tillsammans med nymalda fänkålsfrön ger otroligt spännande smakkombinationer. Till slut tillsätter jag ägg samt riktigt bra och lokal köttfärs som denna gång blir nötfärs från Basunda och lammfärs från Mjölkvik. Lite ströbröd för att få en mer sammanhållen smet. Rullar till bollar som jag plattar till lite innan stekning. Kokar en tomatsås av plommontomater på burk samt rödvin och lite salt. När köttbullarna är stekta läggs de i tomatsåsen som får koka vidare ett tag och sås och bollar ger smak till varandra. Serverades denna gång med hemmagjord pasta och rejält med riven parmesan ovanpå. Till detta nykokt sparris, sallad på rödbetor och fetaost samt tomat och mozarellaost.

Italienska köttbullar i tomatsås

Tillagningstid ca 1 timme

Receptet räcker till ca åtta personer


1 riven gul lök

3 rivna vitlökar

250 g Ricottaost

1/2 dl riven parmesanost

2 tsk fänkålsfrön, malda

rivet skal från en citron

250 g lammfärs (eller fläskfärs)

500 g nötfärs

2 tsk salt

1 ägg

svartpeppar

ströbröd


3 burkar plommontomater

1 dl rödvin

salt


Börja med tomatsåsen. Koka plommontomaterna och rödvinet och lite salt. koka upp och sedan småputtra. Blanda riven lök och vitlök, hackade solrosfrön samt kryddorna där fänkålsfröna gärna mals i mortel och persilja och basilika helst ska vara färska och finhackade. Blanda ner Ricottaosten samt riven parmesan och ett ägg samt rivet skal av en citron. Rör om ordentligt och tillsätt färsen. Ströbröd tillsätts för att få en bättre sammanhållen smet. Stek som stora köttbullar eller små biffar och stoppa ner i tomatsåsen och låt puttra på svag värme tills resten är klart.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *