Naaaaaanbröd – idag blir det indiskt

naanPå hyllan med asiatiska matprodukter kan man hitta en påse med bröd som både har lite speciell smak och konsistens. Naanbröd, som verkar vara ett av de vanligaste bröden som serveras i bland annat Indien. Lite olika försök med både ingredienser och teknik gör att jag ändå hamnar på den enklaste vägen. Mjöl, vatten, jäst, olja och matlagningsyoghurt blandas och får jäsa. Roligast är nog att kavla ut degen ganska tunt och steka i stekpannan. Det blir nästan lite friteringskänsla och går riktigt fort.

Utmärkt bröd att doppa currysåser och gärna en raita som jag ofta gör med matlagningsyoghurt, riven vitlök, riven färsk ingefära och lite mald kardemumma. En klick raita tillsammans med kryddiga egenhändigt komponerade curryrätter, som jag gärna drar iväg mot det hetare hållet, bryter av på ett behagligt sätt.

Indiska naanbröd; ca 5 bröd

Tillagningstid ca 1 timme


25 gram jäst (halvt paket)

1,5 dL vatten

1 MSK socker

Blanda och låt stå tills det börjar bubbla så att jästen har kommit igång ordentligt

ca 4 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

2 msk matlagningsyoghurt

olja att steka i (rapsolja tycker jag passar bäst)


När degen jäst en stund delas den i fyra eller fem delar och kavlas ut ganska tunt så att det passar i den stekpanna som ska användas. Häll i rapsolja och vänta tills det är varmt och skaka av mjölet på det utkavlade brödet. Stek tills det fått lite färg och gärna att det få bli lite mer mörka ytor där det bildats bubblor. Låt svalna i bakduk.

Lämna ett svar