Jakten på det perfekta sushiriset

SushirisFör några år sedan såg jag en dokumentär om Jiro som driver en sushirestaurang i Tokyos tunnelbana. Här finns endast tio platser. De som ska äta Jiros sushi på riktigt sätt placeras mitt emot kocken och serveras en sushi i taget. De tillreds en i taget och i en viss ordning efter fiskarnas smak. Allt tillrett från grunden strax före servering.

När man nu ska ordna sushi på egen hand handlar det mycket om riset. Att skölja länge i kallt vatten för att få bort stärkelse är mycket viktigt inför kokningen. Kokningen ja, det ska ju inte mer än koka upp sedan brukar det bara vara att ställa den åt sidan med lock och glömma den en stund. När riskornen är genomkokta men fortfarande sitter ihop ger detta en god förutsättning för den fortsatta behandlingen. Lägg tid på att vara noga med riset så blir sushin lättare att få ihop till en boll som även håller samman när den doppas i sojan.

Lämna ett svar