Att bli kokt i olja – frityrsmet som passar till det mesta

friteratFriterad mat kanske inte är det allra nyttigaste men det är i alla fall gott och ibland får jag order från familjen att ordna med friteringsbuffé. Den här kvällen blir det kyckling, squash, lökringar och räkor som får den stora äran att bli inbäddade i smet och sakta kokas i olja. Frityrsmeten har länge varit något som jag haft svårt att få till på ett bra sätt. Efter många experiment med allt från grädde, öl och ströbröd som en av huvudingredienserna, har jag kommit fram till att man ska göra det lätt. Som grundrecept är det nu en äggula, en deciliter vetemjöl och en deciliter bubbelvatten samt en nypa salt som gäller. Eftersom det denna gång var ganska mycket som skulle friteras, tre kycklingfiléer, en squash, två gula lökar i skivor samt ett antal räkor, gjorde jag smeten på fem äggulor. Snabbt vispa ihop så att inte smeten blir seg. Kycklingen skär jag i tunna skivor och har på salt, vitlökspulver och några varv med svartpepparkvarnen. Rulla runt i vetemjöl och skaka loss överflödigt mjöl och sedan ett snabbt dopp i smeten. Jag använder en traktörpanna som jag fyller till hälften med rapsolja. Många använder fritöser men det blir ofta kommentarer att det ryker och att man helst håller till utomhus. Med traktörpanna blir det inget os och ser man till att hålla jämn temperatur vilket ska vara runt 180 grader. Man märker när det blir för varmt och då ställer man pannan bredvid en stund. När sakerna ska i pannan med olja tar jag det väldigt försiktigt. Detta gör att de blir fluffiga och håller ihop på ett bra sätt. För enkelhetens skull har jag Sweet chilisås till men för räkorna blandar jag japansk soja, sweet chilisås och ketjap.

Lämna ett svar