Brödet rakt i pannan – tunnbröd i stekpanna

pannbrodSöndagsmorgon med lite halvklart väder. Kaffet smakar gott men ack, inget bröd… Det får allt bli ett väldigt snabbt bröd som görs i torr stekpanna. Jag har egentligen inget recept men brukar utgå från ett halvt paket jäst, en och en halv deciliter vatten och lika mycket mjölk samt en matsked socker som rörs samman och får stå och piggna till så att det börjar skumma. Tillsätter sedan en halv deciliter god olivolja, mjöl och en halv tesked salt. Brukar lägga någon brödkrydda i morteln och idag hittade jag kummin som fick fungera som kryddning i dag men annars är nog fänkål något som jag oftare använder. Dela degen i sexton bitar och kavla så tunt som det går med vanlig kavel och sedan en rugglig kavel som jag inte vet vad den heter men ser till att det blir hål. Det blir bättre ju mer hål det är och även ser jag till att det verkligen blir hål helt igenom. Stek i riktigt varm och torr panna men se till att skaka av mjölet. Vänd efter en stund och här har man möjlighet att få det mjukare eller hårdare. Stek lite längre och svalna utan handduk om man vill ha hårt tunnbröd och något kortare stektid för mjukt tunnbröd där man också låter svalna i handduk. Barnen står som hökar och klipper bröden alltefter de blir klara och smöret smälter när de smaskar i sig så många som de får utan att det blir slagsmål. Jag brukar försöka göra mjuka och blir det någon över får den ligga och torka så att det blir hårt tunnbröd som håller sig länge.

Pannbröd; ca 16 bröd

Tillagningstid ca 1 timme


25 gram jäst (halvt paket)

1,5 dL vatten

1,5 DL mjölk

1 MSK socker

Blanda och låt stå tills det börjar bubbla så att jästen har kommit igång ordentligt.


.Rör ner ca 0,5 dl av en god olivolja. Häll på vetemjöl och en halv tesked salt. häll i  ytterligare vetemjöl i omgångar tills det blir en smidig deg. Dela i 16 bitar. Varje bit kavlas så tunt som möjligt med slät kavel och sedan en rugglig kavel som gör hål igenom degen. värm pannan ordentligt och skaka av mjölet och lägg i ett bröd i taget och låt steka tills de är genomgräddade. här kan man testa sig fram om man vill ha lite mjukare kör man kortare i pannan och förvarar i handduk. Går bra att spara som hårt tunnbröd men då är det kanske ännu viktigare att göra väldigt tunna bröd.


Om man nu hinner komma åt bröden innan de är slut brukar jag avnjuta bröden med att ta en riktigt smakfull ost, gärna västerbotten, tillsammans med en god kopp nybryggt kaffe. väl värt att prova till nästa frukost.Lämna ett svar