Söndagsmorgon med lite halvklart väder. Kaffet smakar gott men ack, inget bröd… Det får allt bli ett väldigt snabbt bröd som görs i torr stekpanna. Jag har egentligen inget recept men brukar utgå från ett halvt paket jäst, en och en halv deciliter vatten och lika mycket mjölk samt en matsked socker som rörs samman och får stå och piggna till så att det börjar skumma. Tillsätter sedan en halv deciliter god olivolja, mjöl och en halv tesked salt. Brukar lägga någon brödkrydda i morteln och idag hittade jag kummin som fick fungera som kryddning i dag men annars är nog fänkål något som jag oftare använder. Dela degen i sexton bitar och kavla så tunt som det går med vanlig kavel och sedan en rugglig kavel som jag inte vet vad den heter men ser till att det blir hål. Det blir bättre ju mer hål det är och även ser jag till att det verkligen blir hål helt igenom. Stek i riktigt varm och torr panna men se till att skaka av mjölet. Vänd efter en stund och här har man möjlighet att få det mjukare eller hårdare. Stek lite längre och svalna utan handduk om man vill ha hårt tunnbröd och något kortare stektid för mjukt tunnbröd där man också låter svalna i handduk. Barnen står som hökar och klipper bröden alltefter de blir klara och smöret smälter när de smaskar i sig så många som de får utan att det blir slagsmål. Jag brukar försöka göra mjuka och blir det någon över får den ligga och torka så att det blir hårt tunnbröd som håller sig länge.
Pannbröd; ca 16 bröd
Tillagningstid ca 1 timme