Knäckebröd, krusbärsmarmelad och en skiva ost

marmeladKrusbären är mogna och det blev en bra skörd i år. Skulle vara kul att få till en god marmelad med krusbären som huvudingrediens. Söker runt lite och hittar en del saker som man kan använda. Själv vill jag helst inte ha en alltför söt marmelad men med mycket smak. Krusbären (ca 0,5 kg) får koka tillsammans med en bit riven färsk ingefära, rivet skal och saften av en halv citron och syltsocker (4,5 dl). Det får koka en stund och sedan kör jag några varv med mixerstaven. Sen glömmer jag bort den på låg värme i ett långt tag. Gjorde en variant med en bunt jordgubbar som fick koka med samt en gnutta kanel. Den sistnämnda rekommenderar jag att man tar lite i taget och smakar för det är skillnad mellan olika sorters kanel.

majsknackeBörjar faktiskt med helt andra saker däribland att göra mitt favoritknäckebröd med majsmjöl (2 dl), sesamfrön (1 dl), linfrön (0,5 dl), solrosfrön (1 dl), hett vatten (1,5 dl) och rapsolja (0,5 dl). Kavlas ut mellan bakplåtspapper så det täcker hela plåten och på med flingsalt och tryck till. Jag gillar att skära till rutorna så att det är lättare att få lämpliga bitar när det är gräddat så jag använder en kniv och trycker så att hela plåten blir indelad i små triangulära knäckebröd. Jag brukar ha ugnen på 150 grader och då är det en varmluftsugn. Har provat en del olika men det har blivit bättre att köra på lite lägre temperatur och längre tid. Se till att det blir lite färg och då tar jag ut brödet och lägger på ett galler.  Hann också iväg för att handla och skjutsa en son en bra bit till ett konvent medan marmeladen kokar. Nu blev det ju tid att prova om marmeladen är okej. Upp på ett fat och in en stund i kylen. Dra med en sked genom och om det inte rinner ihop är den klar och allt fylldes på varma glasburkar. En riktigt god och stark hårdost med marmeladen på det nygräddade knäckebrödet. En plåt med detta knäckebröd brukar ungefär räcka ett dygn om man inte hinner gömma undan i någon diskret burk.knacke ost o marmelad

Krusbärsmarmelad

Tillagningstid: kort arbetsinsats men den behöver stå länge och småkoka för sig själv


0,5 kg krusbär

1/2 citron; pressad (ev. rivet skal men endast det gula)

4,5 DL syltsocker


När krusbären är mjuka kan man köra en stund med mixerstav och sedan låta småkoka tills den börjar kännas seg. Gör marmeladprovet genom att hälla upp en del på ett fat och ställa i kylskåpet. Efter cirka tio minuter provar man med att dra ett streck genom och om det inte flyter ihop är det färdigt.

Lämna ett svar