Fuskbearnaise eller vad man ska kalla det…

Det händer lite då och då att planeringen inte varit så väldigt ordentligt vad gäller hela den rätt som ska tillagas. Ett stycke helstekt fläskytterfilé som sakta steks i smör, olja och några krossade vitlöksklyftor. Kokt färskpotatis som får ungsstekas en stund för att få lite yta och till detta en sallad. Hmmm…. såsen, jag har ju glömt att hitta på någon rolig sås. Allt är helt färdigt och nu måste det gå undan. En enkel och i mitt tycke helt okej bearnaiseliknande sås brukar jag sno ihop på ganska lätträknade minuter. Smör i kastrullen som får fräsa en kort stund med ganska mycket dragon. Här kan jag ibland röra ner lite vitlökspulver eller steka med en krossad vitlöksklyfta. När det fräst en kort stund tar jag crème fraiche och det brukar ofta vara den lite magrare varianten som jag snabbt rör ner och sedan är det bara att smaka av med några droppar god vinäger, salt och peppar samt en nypa socker. Det händer att jag vispar i en äggula mest för att få lite gulare färg och den ger en lite fylligare sås också. När det varit riktigt bråttom har det nog tagit under minuten att få denna färdig och som sagt så anser jag att den är helt okej om man får till kryddningen på slutet som ju är ganska individuell hur man vill ha den. Prova gärna och improvisera med egna justeringar.

Lämna ett svar