Ett ypperligt sätt att använda omogna tomater – marmelad

FullSizeRenderRiklig tomatskörd men ganska trögt att få bra mognad nu när frosten dyker upp allt mer regelbundet. Har tidigare använt det väl beprövade äppeltricket där man öser in äpplen och då i första hand fallfrukt i växthuset och stänger till. Det brukar kunna få det mesta att mogna och kanske främst tomater. Det finns dock ett väldigt bra sätt att använda gröna tomater och det är till marmelad. Även chutney och andra röror kan jag tänka mig att omogna tomater passar till men marmeladen är verkligen något som jag rekommenderar. Denna gång har jag inte kokat ihop själv utan det är frun som varit i farten. En kokning på låg värme i ca 15 minuter där skivade gröna tomater och saften av en citron får puttra på låg värme. Därefter köres allt med en mixerstav men inte alltför länge så att det fortfarande finns lite bitar kvar. Sedan tillsättes syltsocker och detta får koka i 5-7 minuter. Tillsätt ingefära och rivet citroskal efter smak. Det blir en ytterst angenäm smak som är behagligt syrlig tack vare citron och ingefära.


 

Grön tomatmarmelad; ger cirka 0,5 kg

Tillagningstid ca 1 timme


1 kg välsköljda, gröna tomater

1 citron; saft samt rivet skal

0,5 kg syltsocker

en bit ingefära ca 1 MSK


FullSizeRender(2)skiva tomaterna och lägg i tjockbottnad kastrull tillsammans med citronsaften. låt småputtra i 15 minuter. kör med stavmixer och tillsätt syltsockret och låt koka i 5-7 minuter under omrörning. Tillsätt ingefära och rivet citronskal. Fyll på i uppvärmda burkar (jag brukar hälla kokande vatten i och låta stå en stund). När marmeladen är upphälld ställs burkarna upp och ner.


Den syrliga smaken gör att marmeladen inte känns så söt som många köpemarmelader. Den passar väldigt bra till en rostad smörgås och gärna tillsammans med en god lagrad ost.Lämna ett svar