Experiment med gravad lax och gurka samt wasabisås

IMG_1233När jag satt och bläddrade runt för att hitta inspiration för lite nya maträtter fann jag en sida med japansk mat. Har tidigare kombinerat wasabi och lax på lite olika sätt men nu blev jag nyfiken på att dels använda gravad lax och dels blanda in en bra balsamvinäger samt en god japansk soya.  Tänk på att det är jätteskillnad på olika sorters soya. Den som brukas kallas japansk soya är mer smakrik med mer vinägerkaraktär till skillnad från den kinesiska där det mer är sälta som dominerar.

I det första försöket användes laxen som den var, men däremot “gravade” jag gurka med socker, salt, vit balsamvinäger och svartpeppar. Den kalla såsen gjordes av gräddfil, wasabi och  japansk soya. Resultatet kan väl betecknas som hyfsat men laxen kom liksom bort lite i de övrigt ganska starka smakerna. Dagen efter användes resterande lax som då fick gravas en gång till för att få lite mer stuns tillsammans med gurka. Denna gång fick den kalla såsen lite sällskap av crème fraiche för att stabilisera sig. Allt lades på en rostad brödskiva som jag också gned med en vitlöksklyfta efter rostningen. Denna gång blev det bättre. Mer smak på laxen och en något större mängd wasabi gjorde det hela betydligt trevligare. Lite rödlök, strimlor av salladslök och lime fick fungera som garnering.

Lämna ett svar