Långsamma kamben i julmarinad

revben julUnder stora delar av dagen före dopparedagen blir det olika typer av matlagning. Det är alltid skönt att så mycket som möjligt är färdigt och bara värma när det är dags för julbordet som vi brukar duka fram som en sen lunch på julafton. Detta år fick jag tag på kamben som jag nog föredrar före olika typer av andra revben. Kambenen sitter vid kottletraden och brukar vara väldigt trevligt kött men blir också lätt torrt och hårt om man kör på för hög temp eller för länge. Min favorit är att marinera och sakta tillaga i ugn på låg värme. I år fick det bli strax under hundra grader i varmluftsugnen. Helst ska det vara så låg värme att man kan ta ut plåten utan grytlapp. Vad som marinaden består av varierar för varje gång men i år blev det örtsalt, vitlökspulver, grovmalen svartpeppar, torkad oregano, chiliflingor, japansk soya, kinesisk soya, rapsolja och ljus sirap. På med rikligt av alla sakerna (förutom chiliflingorna som man får ta det lite försiktigt med) och ringla över sirapen. Låt stå cirka en halvtimme och ta sedan ut ur ugnen där nu kambenen släppt ifrån sig lite vätska som tillsammans med soya, olja, kryddor och sirap bildat en härlig marinad. Pensla med denna och vänd. Upprepa detta tills det är färdigt vilket på denna låga värme tar några timmar. Det är nästan svårt att få dessa kamben överstekta och det blir heller inte bränt. Jag kan inte riktigt berätta vilka mängder det rör sig om för jag häller bara på. När jag använder örtsalt är det också svårt att få det för salt vilket jag lyckats med när jag använt vanligt salt. Fick godkänt av de i familjen som provade.

Lämna ett svar