En dag som gjord för potatis- och löksoppa och våfflor

fransk potatissoppaSnön yr runt huset. Helt plötsligt är det snöstorm och det drar ihop sig till lunch. Något snabbt skulle vara på sin plats med en hungrig familj som snart börjar nalla av mackor, frukt eller annat. För att det ska gå snabbt får det bli våfflor från paket som jag tycker blir helt okej. Men för soppan tar jag till en riktig klassiker. Det får väl betecknas som en variant av fransk potatis och löksoppa.

Först smörsteker jag gul lök, vitlök och skivad rå potatis som i princip bara ska bli lite glansiga och sedan på med kokande vatten. Två buljongtärningar smulas i varav en med smak av kyckling och en grönsakstärning. Låt koka tills potatisen är mjuk och kör sedan med mixerstav. Låt småputtra och smaka av med salt och svartpeppar. Helst ska den få stå och reducera en stund men det hann jag inte med idag så den blev lite lösare i konsistensen. En slatt grädde får koka med på slutet. Jag häller upp soppan och lägger i en klick crème fraiche och river över parmesanost samt lite klippt salladslök. Sist vrider jag några varv på svartpepparkvarnen. Värmande soppa med en massa smaker som kan göras på så många olika sätt men med väldigt enkla ingredienser.

Lämna ett svar