Sushirecept – laxsushi

sushiHur man på ett bra sätt kokar riset har jag skrivit om tidigare. Nu är det blandningen som gör att det blir en bra smak på risbollarna och doppsåsen. Jag brukar blanda risvinäger, socker och salt i en bunke och rör så att det mesta har löst sig. Rör i riset med en slickepott som är mjuk så att inte riset mosas sönder. Det behöver röras tills det blir en sammanhållen risklump som jag brukar smeta ut som ett tunt lager, försiktigt längs med bunkens vägg. Jag har försökt med ganska många olika mått på alla ingredienser men kommit fram till en bra blandning som också är lätt att komma ihåg. Ett deciliter ris kokas med två dl vatten vilket är ganska lagom för en person och ger ca 8-12 bitar. En msk risvinäger blandas med en msk socker och en tsk salt. Efter att allt har blandats låter jag det stå en stund för att svälla och sedan rullar jag små avlånga bollar. Det är lättare om man blöter händerna med kallt vatten regelbundet. Jag gör oftast laxsushi där jag använder frysta laxfiléer som man med fördel kan skära i tunna skivor innan den tinat. Ett tunt lager med wasabi på laxbiten som läggs på risbollen. Sedan är doppsåsen bland det viktigaste. Blanda japansk soya med en klick wasabi beroende på hur starkt man vill ha. Rikligt med inlagd ingefära. Nu är det bara att avnjuta. Måste ju ätas med pinnar förstås.

Sushi; laxsushi på mitt sätt

Tillagningstid ca 1-1,5 timme (främst risets koktid)

Receptet är för en person


1 dl rundkornigt ris, gärna sushiris

2 dL vatten

1 msk risvinäger

1 msk socker

1 tsk salt

ca 50 gram fryst laxfilé

wasabi

inlagd ingefära

japansk soya


Koka upp riset och sätt på lock. Observera att det inte ska vara salt i risvattnet. Låt stå på svag värme tills riset är genomkokt men håller samman. Blanda vinäger, socker och salt i en bunke och tillsätt det färdigkokta riset men använd en slickepott så att det inte blir mosigt. Rulla risbollar och skär laxskivor. lägg på tunt lager med wasabi. Doppa i soyasåsen.

Lämna ett svar