Vegoburgare eller kryddad havregrynsgröt med tillbehör

vegoburgareAlltid spännande att få en ny utmaning. Denna gång gällde det att försöka komma på hur man ska få ihop en helvegetarisk biff som håller ihop och som kan stekas och där resultatet ska bli en vegoburgare. Först och främst måste man ju ha en huvudingrediens som inte smakmässigt tar överhanden. Jag testar med havregryn. De får rosta i en torr stekpanna tills de får lite smak av rostningen men inte så mycket färg. I den varma pannan fräser jag löken snabbt så den blir lite mjuk. Havregryn, den frästa löken, riven vitlök, kikärtsspad och kikärtor lägger jag i en mugg och kör med stavmixer till en fast gröt. Som kryddning använder jag spiskummin, salt, svartpeppar och oregano. Denna gång behöver det inte vara helvego så då steker jag i smör och rapsolja. Har provat detta recept en gång tidigare och då använde jag ägg också och fick det att sitta ihop lite bättre. Möjligen kan det behövas mer kikärtsspad för att binda biffen. En mindre mängd ströbröd fick jag sätta till på slutet för att smeten inte skulle vara för klibbig. Spiskummin passar bra men där gäller det att vara lite återhållsam så att inte detta tar överhanden helt. Som tillbehör stekte jag ett par skivor surdegsbröd och gjorde en snabbsyltad rödlök samt coleslaw, sallad och en snabb tomatröra gjord på färska körsbärstomater, vitlök, sriracha, ketchup, salt och peppar. Använder en osthyvel och hyvlar mjölig potatis och friterar i en traktörpanna på spisen i rapsolja tills det blir lite färg och saltar när de ligger på galler. Värmer chipsen strax innan servering.

Vegoburgare med syltad rödlök, coleslaw, stark tomatröra och hemfriterade chips

Tillagningstid ca 1,5-2 timmar

Receptet är till fyra biffar


2 dl havregryn (ekologiska)

1/2 paket kikärtor (färdigkokt) inklusive ca halva spadet

1/2  gul lök

2 små vitlöksklyftor eller en stor

salt, svartpeppar, spiskummin, oregan0

ströbröd


1/2 msk ättika

5 msk vatten

1 msk socker

1 rödlök som skivas


fyra körsbärstomater

en liten vitlök

1 msk ketchup

sriracha efter behag

salt


Rosta havregrynen i torr panna, fräs löken och lägg i mugg tillsammans med övriga ingredienser till en slät smet. forma biffar och stek tills de får färg. Koka ihop vatten, ättika och socker och lägg i rödlöken. låt löken rinna av innan servering. Mixa tomater, sriracha, vitlök, ketchup och salt. Denna gång blev det en färdig coleslaw samt ett bar skivor surdegsbröd, sallad och hemfriterade, salta chips till.

Lämna ett svar