Citroner direkt från trädet

En fantastisk doft sprider sig i köket när man öppnar lådan med citroner. Jag förs tillbaka till torget i Almunecar i södra Spanien när jag för ganska många år sedan skulle köpa ett par nyskördade citroner. Det minsta som gick att köpa var ett par kilo.

Vissa saker är ju inte helt lätt att odla själv och få ett bra resultat. Citroner till exempel trivs ju inte riktigt bra i vårt klimat. Vi hittade ett spännande sätt att ordna detta så att man får bra och ekologiska direkt från trädet och fram till huset. Crowdfarming heter begreppet och då beställer man från en specifik odlare som på så sätt har sålt sin skörd innan den är färdig. Då slipper man extra transporter och en massa svinn utan citronerna går rakt ner från trädet i lådan och vidare per post. Vi köpte sex kilo denna gång och fick en låda med 56 fantastiska nyskördade citroner. Jag räknade ut att vi för citroner och frakt från södra Spanien fick betala ca sex kronor styck. Nu gäller det att använda citronerna som dock håller länge i svalare miljö. Ett utmärkt bordsvatten med en skiva citron och gärna kolsyrat vilket blir ett bra sätt att dricka mer vatten istället för sötade drycker. Sara Bäckmo som ju är en entusiast vad gäller egen odling har en länk där det går att läsa mer om Crowdfarming. https://sarabackmo.se/citroner-fran-crowdfarming/

Lämna ett svar