Har det blivit över lite kyckling – gör Tom Kha Gai

Ganska ofta när vi äter kyckling blir det lite över som kanske inte räcker för sig själv till en matlåda eller en måltid dagen efter. Den Thailändska kycklingsoppan Tom Kha Gai är väldigt enkel och kan varieras på många sätt.

Som grund brukar jag göra den genom att fräsa gul lök, vitlök och riven färsk ingefära i lite smör och rapsolja. Om du har kycklingrester som är färdigstekta delar jag dessa i små bitar och lägger i tillsammans med löken. Är det rå kyckling fräser jag kycklingen först så den är nästan klar. Jag tillsätter lite vatten och kycklingbuljongtärning samt röd currypasta. I med kokosmjölk och en aning grädde och låt koka en stund och smaka av med salt eller mer buljong. Vill man bredda smaken kan man även ta i gröncurrypasta som har en annan karaktär än den röda. Även lime i gör det hela mer spännande med både syra och smak. Beroende på om jag serverar som förrätt eller som lunch passar det ibland bra med starkare och ibland med en soppa som inte är särskilt stark. Att ta i färsk eller torkad chili ger ju en del smak och vi har själva odlat både starka sorter och mer milda men sedan de torkat har vi dem i samma burk så det blir lite rysk roulette att välja och ta i en hel chili.

Denna rätt går ju enkelt att göra vegetarisk och ta i lite andra grönsaker istället för kyckling samt byta buljongen mot grönsaksbuljong. Viktigt att tänka på är att inte snåla med kokosmjölken då det ger både smak och sötma.