Nybakat bröd på morgonen utan alltför mycket jobb

Det är ju alltid gott och lite lyxigt med nybakat bröd på morgonen. För att detta ska bli verklighet är det ju viktigt att det inte tar för lång tid. Ett väldigt enkelt sätt är att göra frallor med bara jäst, vatten, mjöl och salt som brukar lyckas varje gång. Jag fick en gång lära mig av en pizzabagare att det är mycket bättre att ta lite jäst men att låta degen jäsa riktigt länge. Han beskrev hur han gjorde deg till cirka hundra pizzor och använde då ett paket jäst. Hur mycket mjöl som ska i beror på mjölsort och till och med att samma mjöl kan variera under säsong och mellan år. Jag brukar hälla i ett par deciliter först och hälla på saltet. Om man häller i salt i jästvattnet finns risk att saltet tar ihjäl en del jästceller.


Kalljästa frallor

Tillagningstid för degen är kanske 5 minuter

Receptet räcker till ca åtta frallor


Deg

1/4 paket jäst

2,5 dl vatten

1 tsk salt

vetemjöl


Börja med jäst och rör ut i vatten. Häll på mjöl tillsammans med salt tills det blir en smidig deg som inte klibbar fast på fingrarna. JAg brukar dra ut degen och vika ihop ett antal gånger. Dela i åtta delar och rulla till bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper. På med bakduk och ställ svalt. Jag har förmånen att ha ett skafferi. Detta gör jag på kvällen och sedan är det bara att ta fram på morgonen och stoppa in i ugnen som jag brukar ha på 225 grader när det gäller frallor. Om man vill kan man ha i fänkål eller anis.