Paj, varför gör man inte paj oftare?

Matpaj med broccoli, fetaost, flatrökt skinka och purjolök.

Jag ställer mig nästan alltid den frågan när jag väl bestämmer mig för att göra matpaj. Det är ju ett av de bästa sättet att ta hand om rester och det som finns hemma och kan ju varieras i oändlighet. En enkel pajdeg bestående av smör som jag smälter och blandar med vatten och mjöl. När degen stått en stund breder jag ut den i en form och naggar med gaffel innan jag låter den stå i ugn en stund tills den fått lite hårdare yta. Denna gång hade jag kvar lite broccoli som bara fått vara i hett vatten en stund så att de fortfarande har lite tuggmotstånd. Jag smular över fetaost och strimlar flatrökt skinka från Torp rusthåll och även purjolök. Jag river ost ost och sprider över fyllningen och blandar ägg, mjölk och grädde tillsammans med salt, peppar och paprikapulver och häller detta över. In i ugnen tills det blir lite färg på ytan och den är fast i konsistensen.

Matpaj med broccoli, fetaost, rökt skinka och purjolök

Tillagningstid ca 1 timme

Receptet räcker till ca åtta personer


Deg

150 gram smör

4 dl vetemjöl

1 msk kallt vatten

Fyllning

Strimlad rökt skinka

broccoli

fetaost

purjolök

Riven ost


4 ägg

1 tsk salt

2 dl grädde

1 dl mjölk

svartpeppar och paprikapulver


Börja med degen och låt den vila en stund och kavla eller platta ut i pajform och förgrädda cirka tio minuter i ungefär 175 grader. Broccolin är lättförvälld och jag sprider ut den lite glest och smular över fetaost. Strimla skinka och purjolök och sprid ut tillsammans med riven ost. Blanda ägg, mjölk och grädde tillsammans med kryddor. Häll över och grädda tills det blir lite förg på ytan.