Fläskpannkaka men i lite utvecklad stil

Jag har egentligen aldrig varit särskilt förtjust i ungspannkaka eller fläskpannkaka. Tror att det handlar om att jag blir lite uttråkad av sådan mat som är exakt samma hela tiden. Samma smak och samma tuggmotstånd vilket verkar göra mig lite uttråkad. Smaken är ju helt okej men för att jag själv ska tycka att det funkar som en bra lunchmat behövs en utveckling. Vet att jag för länge sedan hittat ett recept med lite extra tillbehör som jag sedan testat vidare med lite fler ingredienser och jag gör den lite annorlunda än i det ursprungliga receptet. Grunden är en vanlig pannkakssmet men innan jag häller på den ska strimlat äpple, rödlök, rökt fläsk eller flatrökt skinka samt timjan förgräddas i ugnen med lite smör. När löken är lite glansig och skinka och äpple släppt lite vätska häller man på pannkakssmeten. Grädda tills den fått fin färg och man kan också försiktigt testa så att den inte är degig i mitten. Hur lång tid det tar beror på hur tjock den är och jag föredrar att i denna version göra den tämligen tjock. Till detta är det lingonsylt som gäller. Nu har jag inga egna lingon kvar utan jag har fått köpa en burk med riktigt bra rårörd lingonsylt.

En riktigt bra flatrökt skinka som är så lite vätska i att den går utmärkt att frysa vilket inte är fallet när man handlar i en vanlig affär. Då blir det bara mos kvar eftersom den höga vattenhalten gör att det fryser sönder.

Jag är ju lite svag för att använda det lokala. Denna rätt blir ju alldeles utmärkt just vad det gäller lokala produkter. Ägg från de egna hönsen, rökt skinka från Torp rusthåll, äpplen från trädgården, mjölk och rödlök från Skattegården i Opphem och även mjöl från en mindre kvarn i Sörmland. Denna gång blir det dock lingon som inte är egna men det får jag jobba på att undvika till nästa säsong.

Pannkakssmeten gör jag på 4 ägg, 8 dl mjölk, 3 dl mjöl, 1 tsk salt och rapsolja.