Rasolja; lite mellanting mellan rödbetssallad och sillsallad

Första gången som jag hörde talas om denna julrätt blev jag väldigt undrande över hur det skulle smaka och kombinationen av olika saker som man inte riktigt känner passar tillsammans. Rödbetor, ägg, potatis, falukorv, ättiksgurka, äpple och matjessill. Detta blandas och sedan tillsätter vi syrad grädde som ändrar smak och karaktär genom tillsättning av citronsaft och en aning senap. Det gäller att få alla bitar att få rätt storlek. Ingredienser med mer smak ska vara mindre och de som smakar mindre har lite större storlek. Detta blir en bra sammansättning av syra, sälta och sötma som passar perfekt till julmaten. Tillsammans med Kohopima och en skiva nygräddat vörtbröd räcker det egentligen. Detta blir ofta en typisk frukost på juldagsmorgon eller en avslutning på uppesittarkvällen när man lagat mat hela dagen före julafton men inte vill äta för mycket innan man ska lägga sig.