Vörtbröd; alltid lite roligt att improvisera

Tänkte försöka göra vörtbrödet på nytt sätt. Smälte smör och tillsatte julmust och mjölk samt sirap samt kryddor där jag denna gång valde mald ingefära och malda nejlikor och salt. När detta hade svalnat lite blandade jag med jäst. Jag använde bara vetemjöl tills degen nästan blev lite som pepparkaksdeg. Degen fick jäsa ordentligt i bunke och sedan efter knådning ytterligare jäsning. Gräddning långt nere i ugnen i cirka femtio minuter och sedan pensling med vatten och grädda ytterligare en stund tills innertemperaturen är 98 grader. Helt okej smak men det går inte helt att avgöra innan man smakat med nygriljerad julskinka och den blir inte färdig förrän om några timmar.

Vörtbröd

Tillagningstid 20 minuter plus cirka 1 timme i ugnen (förutom jästid)


50 gram smör

2 dl julmust

2 dl mjölk

1/2 dl sirap

1 krm kryddnejlika (mald)

2 krm ingefära (mald)

1,5 tsk salt

25 gram jäst

vetemjöl


50 minuter i ugnen på 175 grader

pensla med vatten

I ugnen till 98 graders innertemperatur